Kelnerka w czerwonym dostanie wyższy napiwek (od mężczyzn)

3 sierpnia 2012, 12:17

Klienci dają wyższe napiwki kelnerkom ubranym na czerwono. Wyniki studium opisano w periodyku Journal of Hospitality and Tourism Research.



Wyższe BMI = gorsze funkcjonowanie poznawcze

18 października 2016, 10:50

Naukowcy z Uniwersytetu Arizony odkryli, że wyższy wskaźnik masy ciała (BMI) negatywnie wpływa na funkcjonowanie poznawcze starszych dorosłych. Powodem jest stan zapalny.


Pacjentki jedzące więcej tłustego nabiału częściej umierają na raka piersi

19 marca 2013, 12:34

Duże ilości wysokotłuszczowego nabiału zwiększają ryzyko zgonu u pacjentek z rakiem sutka.


Niektóre leki przeciwzapalne mogą zwiększyć ryzyko zawału w czasie przeziębienia

3 lutego 2017, 07:16

Używanie w czasie przeziębienia czy chorób grypopodobnych niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) zwiększa ryzyko zawału.


© azrainman

Mamy nieco więcej czasu

21 maja 2013, 08:46

Najnowsze analizy wykazały, że wzrost temperatur na Ziemi będzie nieco wolniejszy niż dotychczas sądzono. To daje ludzkości więcej czasu na utrzymanie globalnego ocieplenia na rozsądnym poziomie


Lukrecja nie dla ciężarnych

22 lutego 2017, 06:21

Najnowsze fińskie badania epidemiologiczne sugerują, że kobiety w ciąży powinny unikać lukrecji gładkiej (Glycyrrhiza glabra).


Stymulujący głos kobiety

23 czerwca 2009, 08:38

Wielu hodowców twierdzi, że mówienie do roślin skutkuje. Teraz ich instynktowne przekonania zyskały potwierdzenie w postaci dowodów naukowych, choć wyniki odnoszą się głównie do ogrodniczek. Badacze z Królewskiego Towarzystwa Ogrodniczego w Wielkiej Brytanii stwierdzili bowiem, że sadzonki pomidorów rosną szybciej, gdy przemawiają do nich kobiety, a nie mężczyźni.


W miodzie z USA wciąż widać ślady testów jądrowych z lat 50. i 60.

21 kwietnia 2021, 09:56

W miodzie sprzedawanym w USA odnotowano ślady opadu radioaktywnego w testów broni jądrowej prowadzonych w latach 50. i 60. Poziom radioaktywności miodu nie jest niebezpieczny, a w latach 70. i 80. prawdopodobnie był znacznie wyższy.


Suche rośliny wzmacniają wiarę w globalne ocieplenie

17 kwietnia 2012, 12:32

Obecność zeschłych roślin wzmacnia wiarę ludzi w globalne ocieplenie (GO).


Już wkrótce globalne ocieplenie zacznie wpływać na produkcję żywności w skali globalnej

3 listopada 2021, 12:09

Ocieplenie klimatu może już w przyszłej dekadzie wpłynąć na globalne uprawy kukurydzy i pszenicy, informują naukowcy z NASA na łamach Nature Food. To wcześniej niż dotychczas sądzono. Przy scenariuszu zakładającym utrzymującą się wysoką emisję dwutlenku węgla do końca wieku można spodziewać się spadku produkcji kukurydzy nawet o 24%, przy jednoczesnym wzroście produkcji pszenicy dochodzącym do 17%.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy